lördag 21 januari 2012

Fredagslycka!

Igår var en fin dag, kanske inte vädervis, men i nästan alla övriga aspekter. Började med en riktigt bra föreläsning om DNA, nu börjar vi komma in i det riktigt intressanta! Efter det var på med de sexiga dubbelglasögonen igen för kemilabb med Marios och våra andra labbisar. Vi har nu intagit ett nytt labb som heter The Quantitative Lab, där Dr Beth Paschke är kung. Förra terminen var vi i The Synthesis Lab, där allt i princip handlade om framställning av olika ämnen i kristallform. Nu jobbar vi som små fabrikarbetare åt Paschke och hennes högra hand Alexander, då vi ska göra stora mängder av ämnen, som sen kommer att användas i labben. Igår lärde vi oss dock bara en del nya instrument och prodecurer, och löste en del matteproblem.

Efter kemilabben fördrev jag en timme (som gick förvånansvärt fort) innan det var dags för vår första tutorial i arkeologi för säsongen. Vi var fem stycken i vår lilla mysiga fredagsgrupp, jag pratade en del med en ny tjej från Lettland, hon var riktigt trevlig, hade dock lite problem med engelskan ibland. Hon pluggade matematik och statistik. Yikes!

Vi fick se filmklipp från Wall-E, ta föremål från våra väskor och diskutera hur de kunde tolkas av framtida arkeologer som inte vet kontexten i vilken föremålen användes. Det var jättesvårt att komma förbi sin egen uppfattning och se ett vardagsobjekt som något annat. Vi hade en tändare, ett par skyddsglasögon, en miniräknare, ett hänglås och en fancy penna. Jag tror det vi kom på som kanske borde kännas mest främmande och svårtolkat är att allt har streckkoder. Jag kan se framtida stackars matematiker sitta och försöka knäcka koden till detta hemliga och glömda språk!


Vi jobbade med en del material ur den här boken, skriven och illustrerad av en arkeolog efter upptäckten av Tutankhamons grav. Han driver med arkeologers sätt att ibland övertolka okända objekt. Boken utspelar sig år 4042, och ca 2000 år tidigare har nästan alla människor utrotats. Man hittar ett gammalt motel som förklaras vara en helig begravningsplats eftersom man hittar skelett. Ett skelett hittas i den heliga kammaren, begraven i en cirkulär vackert uthuggen kista med den ceremoniella hvudprydnaden på sig (skelettet hittas i badkaret med badmössa på). Toaletten anses vara en helig källa genom vilken man kommunicerat med gudarna, iklädd den heliga prydnaden: toalettringen. Väl i sovrummet hittar man ett skelett som antas ha tillhört en mycket förmögen person. Han har nämligen begravts med den heliga musiklådan. TV:n. Man tolkar detta föremål som religiöst betydande, vilket stämmer läskigt bra i många fall... Boken är jätterolig, och jag fick en helt ny syn på toaletten måste jag säga...



När arkeologin var över var även skoldagen över, så då blev det en tripp ner på stan. Jag klämdes ihop med alldeles för många andra på tunnelbanan i fredagsruschen och lyckades mirakulöst både få en sittplats OCH komma igenom alla människor för att gå av på Cowcaddens. Jag knatade till Mandor syaffär och spenderade alldeles för lång tid där bland alla fantastiska saker innan jag knatade till Primark för shoppingen som gjorde min dag. Tyvärr kan jag inte berätta vad det var jag köpte...


På väg från skolan fick jag syn på den här fantastiska klockan på hörnet av Ashton Lane

Efter Primark kilade jag förbi Starbucks på vägen till Buchanan Station där jag skulle möta Olle efter jobbet. Lunchen (kl. 17.20) blev en kaffe med mängder grädde och annat farligt och en blåbärsmuffin. På tunnelbanan underhöll Olle mig med att berätta om att hans chef Clive fastnat med fingret i ett skåp efter att ha slängt pappersåtervinning. Blaffiga ringar är inte alltid bra...

Väl hemma skyndade vi oss att laga mat innan vi skulle tillbaka in till stan för att gå på bio. Om våra fantastiska vegetariska spett var höjdpunkten på dagen så var bion, Coriolanus, det absolut värsta (förmodligen på hela året...)!


Middagsperfektion in the making!




Folk sov och snarkade i sina stolar, en hel del gick. Olle och jag stannade til' the bitter end, men ångrade just detta bittert... Se den inte, är allt jag har att säga. Den ser cool ut i trailern, men den är tråkig och jobbig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar