söndag 15 januari 2012

Edinburgh!

Idag gjorde Olga (från Tallin, Estland) och Josie (från Melbourne, Australien) och jag Edinburgh i finvädret och hade supertrevligt! Vi tog bussen rätt tidigt från Buchanan, Olle gick med mig in till stan eftersom tunnelbanan var stängd. Det var mysigt, men lite kallt (för att vara Skottland).



Universitet avtecknar sig mot morgonhimlen


Kelvin Hall Sports Arena, på väg in till stan i frosten


Julljusen som finns kvar i stan lyste upp Sauchiehall Street där vi gick

På bussen till Edinburgh pratade vi med en tant som råkade höra att jag var svensk. Hon hade varit i Stockholm och kunde säga 'Tack så mycket' på svenska, med ganska bra uttal. Hon var så trevlig!

Väl framme i Edinburgh guidade jag tjejerna från St Andrews Square till slottet vid slutet av Royal Mile, via Princes Street och North Bridge. Eftersom jag redan sett slottet med Olle och Unen (dock i mycket sämre väder) så lämnade jag av tjejerna där och begav mig ut på upptäcktsfärd. Jag vek ner vid Grassmarket Steps och knallade sen via Victoria Street upp till Royal Mile igen, där jag hittade Brodie's Close och kärade ner mig totalt! Jag fikade där på supermysiga fiket Deacon's House, beläget i Deacon Brodie's gamla snickarverkstad. Deacon Brodie var någon sorts officiell snubbe i Edinburgh för många år sen, och det är honom boken Jekyll & Hyde är baserad på. Han begick nämligen en del brott i nattens skuggor. När han blev påkommen blev han dödsdömd och hängd - i de galgar han själv designat! Fiket var jättemysigt och allt var hemgjort och ägaren Gillian var så trevlig. Alla som åker till Edinburgh bör gå dit!


Utsikten från North Bridge



Royal Mile



St Giles Cathedral



Alla älskar Edinburgh!


St Giles från andra hållet


Victoria Street


Brodie's Close, vaktad av Deacon Brodie i egen hög person!



Min lunch, salmon & cream cheese bagel med te och Banoffe Pie (jag kunde inte motstå!)





Banoffe Pie - min lillasyster skulle älska den! 


Efter fiket knatade jag vidare runt, mot Greyfriars och George IV Bridge och vek sen av vid South Bridge innan jag fann mig själv på Princes Street igen. Därifrån gick jag upp mot slottet igen via Playfair Steps och mötte upp Olga och Josie efter en jättelång uppförsbacke vid Ramsay Gardens. Vi kilade in på slottets souvenirshop och jag fick ett till mynt till min samling!


Från slottet och fängelset



National Library of Scotland



Här fikade Snuden och jag sist, @ George IV Bridge


Frankenstein House är granne med Elephant House


National Museum of Scotland



Utsikten från Waverly Bridge



Promenix genom den frostbitna parken



University of Edinburgh School of Divinity


Playfair Steps




Säckpipare som spelade Happy Birthday för en tjej som såg lagom generad ut...

Efter det handlade vi skojiga kondomer av Mel Gibson innan vi gick in på Camera Obscura och blev yra i huvudet av alla illusioner. Efter det promenerade vi till Edinburgh Dungeons och blev ordentligt skrämda. Det var otäckt bara att stå i kö... Man går som i ett spökhus, men får sen också åka båt och åka ett jobbigt fritt fall, som är som en simulerad hängning. Trevligt... Skådisarna som tog oss igenom alla jobbigheter var riktigt duktiga och berättade en del om Edinburghs hemska (lite överdrivna och delvis påhittade) historia längs vägen.



Snyggingar! Olga på vänster sida om mig, och Josie på höger. 

Efter fängelset lugnade vi ner oss (välbehövligt) på National Art Gallery, där de har otroligt fina konstutställningar! Efter det blev det varm choklad och fika på Costa innan vi tog bussen tillbaka till Glasgow. Jag har haft en supertrevlig söndag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar