lördag 5 november 2011

Vad är det för dag idag?

Det är MIN födelsedag! Och det firar jag med att vara uppe med tuppen och be om bra väder till arkeologitrippen idag. Och sen ska det bli fest! Ska bli så roligt!

Man skulle dock kunna säga att det var mer min födelsedag igår - jag fick min sista present av Olle; en helkroppsspegel, som jag verkligen behövde, och Olle och Olles syster Anna bjöd på middag på The Left Bank, mums!


Jämför Olles öl och mitt vatten... (Jag fick hjälpa till lite på slutet)



Min förrätt: tigerräkor i grön curry (starkt!) med koriandersalsa och papadums för att svalka. Passade perfekt ihop, och det var så himla gott! Serverades på bananblad, och jag fick en liten skål med vatten och citron att tvätta fingrarna i. 


Vitlöksbröd - alltid gott!


Olles förrätt: Kycklingspett med sataysås som var jättegod, och lite frukt på sedan för att bryta av. 


Min varmrätt: kolgrillat lamm med sås (har glömt vad det var...), grillade körsbärstomater, puré på vita bönor och potatis med fänkål på sidan. Mätt!

Under dagen hände i och för sig inte mycket födelsedagigt: på biologiföreläsningen var vår första föreläsare tillbaka, och han gick över tiden idag, eftersom han verkligen blir så upphetsad och tycker att allt är så fantastiskt och intressant. Så, då blev jag lite sen till kemilabben, men det gick bra ändå, tog bara två timmar. Kan bero på att vi var tre stycken i vårt team idag, och på att Edgar the Redhead är så schysst och hjälper till. Det var Nicola, jag och Marios i teamet, och Nicola fyllde 18 igår (precis som Beth), och hon hade världens sår på överläppen (det hade inte Beth). Jag frågade vad som hänt. Svaret: hon skulle igår natt pyssla om sig själv inför sin stora fest, och en överläppsvaxning gick snett. Visste inte om jag skulle skratta eller tycka synd om henne... Jag fick 19 av 20 (trots att jag inte förstår ett ord av vad Muhammed säger. Seriöst, det går inte att förstå!). Jag fick också reda på att jag fick A på mitt biologiprov och 17.5 (Very good) på mitt worksheet i Arkeologin. Nöjd!

Appropå arkeologi: tiden mellan lektionerna igår spenderade jag på The Hunterian, som är ett fantastiskt museum om en sjukt cool Glasgow-snubbe. Himla fina och intressanta utställningar (och jag kunde glänsa på min arkeologi tutorial senare, eftersom jag varit på Rom-utställningen och visste vad inskriptionerna vi fick titta på betydde redan. Plus att jag var bäst på att läsa runor - nödvändig kunskap?).


Ihopväxta djurexemplar var något William Hunter samlade på tydligen... 





Och en himla massa annat!



Marmor!



Romerska avloppsrör


Spikar från ett romerskt fort


Distance slabs - stenblock där man karvade in vem som byggt vad, när, och hur mycket. 






Fina pelare från den Antoninska muren i Skottland




Romersk valuta - av äkta ädla metaller, inte som mynten idag. Då kunde man dela ett mynt på hälften, och det skulle fortfarande vara värt något. 



Mat: brända hasselnötter, vete och liknande är det som hittas. Eftersom det brunnit så dekomposeras det inte lika lätt 





Under Romarrikets invasion kom skrivandet till Skottland. 



Romersk soldat rider över Picterna - ett av de "barbariska" folken i Skottland under invasionen. 


"Kejsar Caesar Titos ... Hadriano Antonin Augustus Pius, sitt lands fader. Legion 2, Augustinska. Gjord: Årtal."



Myntsamling



Första maskinen som funkade genom strålning som energikälla. 



Ångmaskinens fader - från Glasgow. 


Dyr utställning: världens olika diamanter och ädelstenar.



Den här stenen ser ut som att en kemist blivit less på att försöka hitta smältpunkten på ett ämne, och stuckit ner en himla massa kapillärer i en dyna (händer rätt ofta, omöjligt att få ner ämnena i de där smala rören, men jag lyckades två gånger igår!)


Dino-spår!


Kelvin Hall


Anatomisamlingen - himmelriket!



Tur vi slipper använda sånt här på labb...



Hand med tumör



Lord Kelvin-uppfinning. Någonting om resonans...



Gravgods från egyptiska sarkofager



Ett av de många pris Hunter fått


Slightly äcklig bild av en gravid kvinna ur en av Hunters böcker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar