fredag 18 oktober 2013

Labba labba dooo!

De senaste två dagarna har jag spenderat det mesta av min tid i vårt gigantiska källarlabb med regnet trummandes på vårt glastak ovanför. Vi blev klara nästan två timmar tidigare igår, men det blev övertid idag, så det jämnar ut sig. Vårt experiment sträcker sig även över ännu en dag, så på måndag ska vi i igen och labba hela förmiddagen innan vi ska sitta igenom en två timmars föreläsning. 

Jag är mycket fäst vid våra labbar, så det gör inte speciellt mycket att vi spenderar mycket tid där. Jag labbar som vanligt med Zo-Zo Bear (som hon kallas), Niall sitter mitt emot oss och är rolig och vår handledare Billy är hur skön som helst (jag tror Zoe är lite kär - i en medelålders man med grått hår i hästsvans!). 

Det experiment vi för nuvarande håller på med handlar om matsäkerhet och hygien, vi testar olika steriliseringsmetoder för mjölk och kollar hur bra den håller, vi har analyserat halten av förorening i räkor och köttfärs från olika affärer och så har vi jobbat lite på våra allmänna labbfärdigheter (uträkningar etc). Idag analyserade vi resultaten från odlingarna vi gjorde på kött- och räkproverna igår och det involverade förberedning av fyra diagnostiska test (så kallade API-20 remsor) samt mikroskopi. Vi kollade om vi odlat fram några fina Gram negativa, stavformade bakterier genom att göra Gram stains och lärde oss sedan en ny teknik, kallad "Hanging drop", vilket innebär att man pillar lite med vaselin och två objektglas för att montera en droppe med vatten där bakterierna kan hänga så att man kan kolla på levande bakterier i mikroskopet. Vi letade efter E.Coli i vårt kött då det indikerar förorening, och E.Coli-bakterier är duktiga simmare. Det såg vi mycket av idag, jag lyckades för en gångs skull hitta vad jag skulle på ett snabbt och bra sätt, utan hjälp, under mikroskopet - på alla våra glas! Jag har inte jättebra självförtroende när det kommer till mikroskop (vi får så lite tid med dem och det är inte helt lätt, många har svårt för det) så det var otroligt skönt att känna att jag lyckades idag. 

E.Coli färgade med Gram stain och Carbolfuchsin. Rosa färg indikerar Gram
negativa bakterier (de har tunnare lager och den första lila färgen tvättas bort
och ersätts med rosa Carbolfuchsin).

Jag kom hem vid två och sedan dess har jag inte gjort mycket vettigt, jag har tittat på film och tvättat och bara tagit hand om lite sysslor här hemma. Jag är solo också, Kristian är hos tyskan, Olle är på after work och Chloe är hos sina föräldrar över helgen.

I morgon ska Olle och jag iväg till hamnen och SECC för att knata omkring på BBC's matmässa - och titta på när The Hairy Bikers lagar mat - och så kanske vi hittar på något mer också, man vet aldrig! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar