onsdag 11 maj 2016

Det är över nu... Men jag kommer ihåg - absolut ingenting!

Nu har det gått exakt en vecka sedan jag blev fri! Min sista tenta gick av stapeln den 4 maj på eftermiddagen, och dagarna innan var fyllda av stenhårt pluggande. Måndagen gick skitbra, jag öste på genom en massa föreläsningar trots att jag var hemma och inte i kemibibblan (stängt på vår bank holiday här i Skottland). Tisdagen gick sämre, jag var tillbaka i kemibibblan och pluggade non-stop från 8 till 12-13, och sedan gick jag hem. Det kändes som att det behövdes ett miljöombyte, och kanske lite mat. Tyvärr gick det sedan inte alls bra att plugga hemma... Onsdagen gick desto bättre, jag var i bibblan igen direkt klockan 8 så klart, och jag pluggade ungefär fram till 13. Kände mig hyfsat förberedd när jag vandrade in i tentasalen faktiskt. Jag hade väl inte världens tur med frågorna, men jag tror jag presterade OK ändå. Mike (vår Chemotherapy and Parasites-professor) kom och grattade oss direkt efteråt och vi gick sedan glada till puben på Queen Margaret Union allihopa och tog en pint. Vi hade lite svårt att slappna av dock, och jag gick hem när Olle kom förbi på vägen hem för att plocka upp mig. Tanken var att vi skulle fortsätta festa senare efter lite mat och dusch, men alla bara kraschade hemma! 


Trots min bibliotekspaus på måndagen började det ändå kännas som att jag blivit en med bibblan innan jag tenterade av sista kursen... När man börjar smälta in i inredningen är det kanske dags att gå hem och se över livet.


Så här ser materialet till en hel kurs ut. Ni anar inte hur mycket jobb som ligger
 bakom dessa anteckningar, det är inte utan att man känner sig lite stolt när allt ser så
 fint och samlat ut. Nästan svårt att slänga. Inte omöjligt dock!


Fina Olle kom hem med chokladask från Hotel Chocolat efter tentan. Jag känner ofta att jag gjort rätt val av pojkvän, men vissa dagar känns det mer glasklart!


Efter att ha vaknat klockan 5 ofrivilligt alla dagar och gått
 igenom veckor av konstant stress så har det varit väldigt
 skönt att äntligen kunna sova den här senaste veckan.
Idag har Olle dock druckit kaffe, så ingen frid i natt...

På tal om Olle, här är han! På väg till jobbet bredvid sina
 favoritblommor. Han är lite som tjuren Ferdinand...

Här är Olle igen, mindre glad och nöjd då han måste jobba
 både på vår bank holiday och alla andra dagar då det har
 varit 20°C och soligt den här veckan. Förra veckan gick
 det bättre, då var det skitväder.

Min torsdag blev helseg, jag rensade undan alla anteckningarna hemma och mest bara slappade. Inte utan att man känner sig lite vilsen när tentorna är över... Fredagen blev mer aktiv dock, jag jobbade hela dagen med Wellcome Trust Centre for Molecular Parasitology på deras Outreach-dag då mellanstadieklasser kommer och lär sig om olika parasiter, virus och bakterier på universitetet. Jag har jobbat med dem förut på samma event, och det var lika roligt att vara tillbaka den här gången. Som en av de mer kvalificerade parasitologi-människorna där satte dem mig på mer obskyra parasiter som maskar, istället för till exempel Malaria, men går rätt bra för parasiterande maskar är väldigt fascinerande. Tyvärr var vi inte favoritstationen, det fanns nämligen en aktivitet som hade godis (helt ärligt skulle det nog vara min favorit också)! En tjej från min klass var med, Jennifer, en mikrobiolog som pratade om Malaria. Vi mumsade lunch tillsammans i pausen och hann även med en kopp te på Tinderbox innan det var dags att gå tillbaka igen. Trevligt att kunna umgås utan att prata om tentor. 


På med solbrillorna, ID-brickan och "fin"-kläderna (allting känns så lyxigt när man anstränger sig mer än att ta på sig yogatights & en av Olles t-shirtar för att tenta-häcka i bibblan hela dagen!).

Välkommen till ett av våra studielaboratorier!

VARNING! Nedan kommer en hel massa bilder på maskar och annat mys, scrolla snabbt om du vill slippa!

Bandmaskar i form av Taenia saginata och nedan
stora rundmaskar - Ascaris & Toxocara canis.



Ah, en av mina favoriter: hookworms!

Favoritsektionen där man får prata om hur bra maskar kan vara. Jag skrev ju en
 av mina avhandlingar på det temat, så jag har en del material...


En annan favorit, schistosomer (orsakar "snigelfeber").

Snart utplånade Dracunculiasis-maskar (bara 11 fall förra året).

Encelliga parasiter

Älskade trypanosomer (och Leishmania)!


En av mina favoritstationer är dissektionsmikroskopet med tsetse-flugorna.


Alltid en hit med kidsen, levande mygglarver vid Malaria-stationen.

Bakterier & virus



Flytande kulturer.



Här kommer kidsens favoritstation, med GODIS!

Är det godis eller är det organeller?


Titta vilka fina cellmodeller man kan åstadkomma.



Lite av en besvikelse efter allt godis vi såg, men lunchen
 var ändå OK...

Mer umgåsande blev det i lördags då jag lämnade Olle hemma med sina studier (hans tur att vara stressad nu) medan jag gick på bio och såg nya Djungelboken med Skye. Bra film, utmärkt sällis, och speciellt bra var drinkarna vi hann med att ta innan. Det finns alltid tid för cosmopolitans med Skye!

Tjejdejt! 

Söndagen blev mer plugg för Olle och mer support från mitt håll. Han fick datorn för att titta på allsvensk match i pausen, jag masserade fötterna på honom och lyssnade på allt dravel om accounting... Jag är så duktig! Olle är så klart ännu duktigare, det kommer att gå lysande det här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar