onsdag 6 juli 2016

Midsommar

Innan alla galna examensgrejer började hända hade vi ytterligare ett firande här hemma, med alla våra vänner! Bara av en slump råkade vi få lika många gäster som vi väntade oss till examen, och kunde således öva lite på hur det är att ha fullt hus. Det är svårt! Vi insåg att vi behövde fler sittplatser runt bordet, för stackars Olle fick sitta ensam i soffan... Tur att vi är sociala djur och kunde inkludera honom ändå! 

Bilden som gjorde att en ny stol inhandlades illa kvickt den därpå.

Vi förberedde hela dagen, men var ändå oförberedda när gästerna kom kändes det som. Allt var städat, men vi hade inte hunnit bygga ihop vårt nya bord än (vi hoppades att någon annan skandinav skulle komma först och hjälpa till!). Allt löste sig dock till slut, bordet blev byggt, maten serverad och till och med efterrätt! Trots att vi hade så mycket mat att vi trodde vi skulle spricka!  

Extra skönt att ha en partner som gör det lika roligt att förbereda och städa efter en fest,
som att vara på festen!


En liiiiiiiten bidragande anledning till att vi var så stressade var nog att vi vanligtvis brukar vara hemma och förbereda hela dagen om vi ska ha fest, speciellt med mat. Den här gången gjorde vi ett långbesök till marknaden under förmiddagen, för att handla spännande ingredienser till familjens examensbesök. Värt det, förutom att jag råkade prova en otroligt stark chillisås och nästan brände av mig tungan. Det stod mango på den (och habanero...)! 



Vietnamesiska favoritståndet var tillbaka, och den här gången blev det veganskt för oss med lotus-tacos. Mums!

Tacosen ackompanjerades av iste, perfekt om man har testat habanero-sås!


Marknaden var större än vanligt, med live-band och hoppborgar till höger och vänster.
 Trevligt trots vädret!

Efter marknaden delade vi upp oss; Olle körde järnet i köket (han hade en mästerplan, så det var bäst att inte komma i vägen!), medan jag gjorde mig iordning efter att ha varit fest i regnet ute. Det var ju ändå midsommar! Håret krullades upp, och jag täckte mig själv i så mycket blommigt jag kunde hitta. 

Klänningen var blommig, men jag stannade inte där...

Aha! Ett storblommigt diadem låg och skräpade i en byrålåda. Perfekt! 


Jag lyckades få dukningen blommig också (i alla fall till desserten!).


Olle bidrog till vägg-"konsten", med det enda han kan på polska (vi hade ju en del polska gäster). Dock var de lite fundersamma över varför vi hade en skylt där det stod: "Annan skatt"...

Olles köksmästerplan gick som smort! Det blev rostad nypotatissallad...

...och kycklingklubbor.

Vi bidrog även med grönsallad, och så dessert som sagt (i form av hemgjord glass och marknadsköpta bär från odlingarna i Perth, som luktade solsken och ren lycka. Så goda, både hallonen, körsbären och jordisarna!). Magda som var enda vegetarianen hade med sig en riktigt god (och förmodligen väldigt nyttig) vegetarisk "köttfärs"-limpa, James och Mhairi bjöd på en otroligt god ostdipp med vårlök och bacon i. Den var varm och bakades i ugnen INUTI en limpa! Så fint, och så. himla. gott! Niall, jag och Olle som var sist kvar åt upp nästan allt som var var av den efter middagen som nattsnacks sådär vi tresnåret. Mmmmmmm!

Leon och Ula som kom lite senare bidrog med polska kokostoppar, som var gudomligt goda. Fråga bara familjen, de åt några som efterrätt första kvällen! 

Trots att Olle spenderade det mesta av sin tid i köket
 hann han ändå se så här bra ut till det att
 gästerna anlände!

Vi var även förberedda på alkohol-fronten, mest med dryck som speciellt Niall lämnat
 sedan sist (Eurovision). Tur att det äntligen kom lite folk och drack upp det mesta
 (vi behövde space att kyla vin till mig och Mami)!

Titta på den här högen av hungriga och trevliga människor!
Finns det hjärterum så finns det stjärterum, och jag har
 inget emot att ha alla mina vänner så nära!

Vilka kom då? Jo, som sagt hade vi en del polacker: Magda (från min klass i år), och hennes sambo Bartosz, och så Ula med norska pojkvännen Leon. Dessutom kom en massa britter: Lowra, Niall, James och hans flickvän Mhairi... Vi hade som sagt fullt hus!

Tur att vi hade mycket mat, det tas taberas på det
 mesta om man är 10 pers!

Vi hade en jättetrevligt kväll, och det blev som sagt ganska sent... Vi kom väl i säng runt 4-snåret, men vi var uppe igen klockan 10 dagen efter för att börja städa och förbereda för nästa invasion... Synd bara att regnet fortsatte ösa ned under hela kvällen, så det blev ingen kubb eller andra lekar ute. Mina gäster som forskat fram olika midsommar-traditioner och ville pröva! Rackarns...

Olle var rätt pigg dagen efter ändå...

...kanske var det pizzan vi åt till frukost, som Lowra lämnat kvällen innan...

...eller så var han fortfarande lite berusad? Det gick åt en hel del dryck...

Rött: 3 flaskor
Vitt: 2 flaskor
Rosé: 2 flaskor
Prosecco: 1 flaska
Öl: Allt vi hade i kylen mer eller mindre!
och sist men inte minst: 1 cider.

Vi var såååå populära när vi krossade vårt glas morgonen efter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar