lördag 24 september 2011

Tredje veckan

- Hurricane Katia slår till mot Skottland, och Glasgow som även i vanliga fall har ganska ostabilt väder, blir till en stormig monsterstad.



Det blåste så mycket att till och med Mr Red hamnade på sniskan!

- Freshers Week börjar med att jag, som var en av de första morgonpigga att hämta mitt Freshers Pass, blir tagen åt sidan av en av SRC:s Freshers Helpers, Tommy, för att han vill ta bilder på mig när jag visar upp gratisprodukterna som finns i välkomstpåsen. Inte ofta man modellar gröt och chokladbitar en måndagmorgon, tur jag sminkade mig!


Mitt Freshers Pass

- Som första grej under min Färskisvecka kollade jag in Freshers Adress med min kökompis Jenna från Nordirland. Man sitter i en stoooor sal (examenssalen, där jag förhoppningsvis kommer att sitta om fyra år) och in kommer alla fyra studentorganisationerna: GUU, G.U.S.A, QMU och SRC och står och kör ramsor för att få Freshers att välja sida. Efter vad som känns som en väldigt lång stund avbryts det öronbedövande dånet av ramsor av en pampig orgelslinga, och en massa människor i traditionella skolmantlar av olika slag träder in. Det är ordförandena för studentorganisationerna, skolans rektor, präster och en del andra mycket viktiga människor. Alla håller mycket inspirerande tal, och rektorn (på sin tid ordförande i GUU) knäcker en öl och erbjuder alla Freshers en gratis öl om de kommer förbi The Beer Bar på GUU senare under dagen. På det stora hela mycket häftigt!


GUU - Glasgow University Union


QMU - Queen Margaret Union

- Gratis pizza finns någonstans på campus från Domino's, men jag hittar det aldrig. Blir tokig!


Pizzaabstinens vid lunchtid 

- Jag drar med mig Olle på Freshers Fair och G.U.S.A Sports Fair för att kolla in vad skolan har att erbjuda, samt plocka på mig en massa freebies! När påsarna börjar bli tunga kilar vi ner till ett ställe vid floden för att fika (Offshore har världens godaste caramel bites EVER, jag svär!) och jag hittar en ny vän som med matte sökt skydd från regnet och rusket inne på samma fik: en världens gosigaste vovvar, Frankie.



Muffins från en av mässorna vi besökte


Lunch!


Utsikt från bänken där vi satt i solen framför Fraser Building och njöt av vår söta lunch: en mycket mystiskt placerad dörr på hörnet av University Library


Inte Frankie, men väl några andra mycket söta pups jag hittade i Metro en morgon på tunnelbanan




- Jag försöker desperat hitta någon att gå på alla Freshers-grejer med, och mitt vänsökande tar mig till QMU, på Speedmating. Inga nya vänner tyvärr, även om det fanns en del skojiga människor där. Jag blev tillfrågad om jag träffat några kändisar. Hmmm, har träffat Lill-Babs en gång på Skansen, men vem tusan vet vem Lill-Babs är liksom? När jag sa nej undrade alla hur det kom sig att jag var svensk men varken träffat ABBA eller Ingvar Kamprad. När det då kom fram att jag faktiskt jobbat på IKEA blev jag genast mer poppis!


Några bilder på knepiga aktiviteter som pågick under Speedmating @ QMU



- Olle och jag kollar in området nedanför stora shoppinggatan Sauchiehall Street och Buchanan Galleries och upptäcker att det finns massor mer i det området, bland annat ett ställe jag är villig att slå vad om är Evas nya favvoplace i galleriaform, Argyll Arcades; en galleria bara med smyckesbutiker. Och då snackar vi inte Ur och Penn, utan sparkly diamond-stores med så mycket glitter i alla fönster att en skata som jag, som inte kan låta bli att dras till sånt som glittrar, nästan inte ville gå därifrån. Dessutom patrulleras gallerian av äldre herrar i uniform med höga hattar -  brittiska säkerhetsvakter när de är som bäst!

- Under första skoldagen träffar jag Fiona, och jag har äntligen någon att gå med på kvällsaktiviteterna! Det börjar direkt med Freshers Ball, jag klär upp mig till tänderna i blingad, turkos långklänning och joinas av Fiona och hennes polare Tom för en kväll fylld av skratt, snack, landsjämförelser och dans. Och öl.

Varning! Försök inte hålla dryckestakten med skottar, även om de är ett år yngre än du själv. Tur att Olle kom och mötte mig och tog mig på nykterhetspromenad hem i natten. Jag hade i alla fall jätteskoj, fick många komplimanger för klänningen och Tom var en riktig gentleman och drog ut stolen varje gång Fiona eller jag skulle sätta oss, och han bjöd rikligt med rundor. Jag kom därifrån och hade bara betalat en öl själv!

Samma kväll, i kön till QMU hittades jag av en annan svensk tjej som gick på Glasgow School of Art inne i stan. Det var riktigt trevligt att prata med någon från Sverige för en gångs skull! Olle hittades av tyskar i mörkret i väntan på mig och fick se en en av dem moonwalka. Och Tom, den stackaren toavägrade sedan han insett att det fanns en transvestit på herrtoan.

- På fredagen var det dags för Afternoon Tea, och där stötte jag återigen på Tommy, the SRC Freshers Helper, i kakhavet, och som om jag inte haft tur nog så var det slut på tevatten när jag kom, vilket ledde till en konversation med en trevlig tjej som hette Nyla, som jag sedan hängde med på lördagens Porn Debate i The Debate Hall @ GUU, där det förutom debatt och killar i kostym bjöds på gratis glass och en traditionell vodkacitrondrink.


En stackars nalletårta som förvisso höll ut orörd länge, men som till sist gick en grym död by plastkniv till mötes


Knepigt namngivet café på väg hem från Afternoon Tea @ GUU

- Olle och jag firade helgen och slutet av Freshers Week med att laga finmat i vårt toppenkök, det blev fetaostfyllda stora lammköttbullar med tomatsås och pasta när vi vilade upp oss under helgen inför första riktiga skolveckan. Dessa köttbullar blev sedan en del av en mycket awesome frukostbaguette morgonen därpå. Tyvärr förevigades ej lammbullarna (vi var hungriga...), men vi har lyckats knåpa ihop en hel del annan smaskens mat:


Klassikern: Pestopasta


Lördagsmys! 


Förrätt: Toast på en bädd av ruccola, vattenkrasse, babyspenat och färsk basilika, toppad med laxcreme, citron och smörslungad sparris. GOTT!

Detta följdes av ugnsrostad sötpotatis och palsternacka med hjortkorv, inhandlad på vår lokala lördagsmarknad i Partick:


Ingen går hungrig på marknaden: här finns ju håriga burgare!




Hemmagjord tvål


Söndagsförrätten getostgratinerade rödbetor följdes av oxfilé med överblivna rostade rotsaker, skotsk färskpotatis och vitlökstimjansmör. Mums! 


Efterrätt, icke att förglömma! 

- Som om allt detta inte vore nog så lyckades jag även med konststycket att få 15% personalrabatt på H&M när jag handlade en jacka där. Jag langade fram klubbkortet, och helt plötsligt stod jag där, med en påse innehållandes en mycket billigare jacka, och ett kvitto där det stod att min personalrabatt var dragen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar