måndag 26 september 2011

Fjärde veckan - skolstart på riktigt

- Skolan startar med biologiföreläsning, där jag träffar en ytterst tråkig norrman och en lika tråkig tjej från Litauen, men även en trevlig tjej från Indien och en riktigt toppentrevlig tjej från Alaska, som är här på en termins utbyte från University of Alaska. Vi upptäcker till vårt förtret att den enda klockan i salen har stannat på 14.10.

Föreläsaren är en riktigt typisk professor: småförvirrad, stammar ibland, pratar mycket om sina vetenskapshjältar och är allmänt skojig. Han gillar bilder, videos, musik och BBC News Science och använder sig flitigt av detta i sina slides under lektionerna, något som är både positivt och negativt: massor av bilder på söta djur (vilka ger upphov till unisona "Naaaw" i lektionssalen), men även alldeles för stora och detaljerade bilder på äckliga djur. Typ spindlar.

Quote av professorn första veckan:

"Here we see the cheetah, an endangered species and actually, the fastest swimming animal on earth"


"Molecular diffusion is like trying to get home when you are drunk, you walk and walk, yet never in a straight line, and you never seem to find your way back to your flat."


- Första Science Fundamentals föreläsningen var som att gå högstadiekemi igen, en riktigt lätt pina, vilket resulterar i att jag får hoppa upp en klass, till Chemistry 1, mycket bättre! SciFun-föreläsaren var riktigt rolig dock, och promenerade runt i salen med en käpp och drack cola titt som tätt. Bytet till Chem1 resulterar också i ett byte av sal, något jag inte gläder mig åt. Salen stupar brant och det är INTE kul att komma in ovanifrån, man får verkligen passa sig när man går i trappan. Dock har denna sal en fungerande klocka, något som SciFun-salen inte hade. Den klockan hade fått fnatt, och minutvisaren agerade sekundvisare, vilket resulterade i att klockan visade att man suttit där i ungefär lika många timmar som man trodde.

- Arkeologin är hittills den mest intressanta kursen, och när läraren står i profil ser han ut som Melker från Saltkråkan. It's uncanny!

- I övrigt såg jag och Olle en hel del lustiga saker den här veckan:



Stängsel till vad vi tror var ett fängelse. Möjligtvis en kyrkogård. 


Metro: en daglig omröstning på en amerikansk polishemsida där man röstar på dagens roligaste/knepigaste mugshot

Jag har även sett en ensam potatis längs en öde gata på väg till skolan en morgon, samt en maniac i mask hängandes ut genom förarfönstret på en bil körandes 190 längs University Avenue. Dessutom såg vi en mamma med sin unge i koppel framför sig, i skarp kontrast till alla hundar som springer lösa här, både i parker och längs gatan. De verkar vara fantastisk lydiga allihopa!  

- Vi käkade på Café JJ för att tigga till oss WiFi, innan vi ÄNTLIGEN, i fredags, fick Internet! Det kom i grevens tid, för vi hade precis läst ut alla böcker vi packat med oss och underhållit oss med under vår Internettorka. 


Pasta med ruccola, hemmagjord röd pesto och getost (mina nya favorit sedan jag åt en gudomlig panini med getost och karamelliserad lök på Tribeca, ett N.Y.C-inspirerat fik i Partick)


- Jag har lärt mig hur mitt namn uttalas på skotska. Det är mycket tråkigt, exakt samma som på svenska, fast med lite skotsk krydda. Men om jag hade hetat Sara med h på slutet, då hade det varit annorlunda. Det uttalas tydligen Zerah. Mysko. Har dock inte hittat någon som fattar hur man uttalar eller stavar mitt efternamn. Tur att det inte är så långt, eftersom jag måste bokstavera det hela tiden.

- Vi bestämde oss för att inspektera Morrisons, en livsmedelsaffär lite längre bort, istället för Sainsbury's, som ligger väldigt nära hem, dit vi brukar gå. På väg dit fastnade vi först bakom, och sen förföljdes vi av samma sega gubbe. Väl på Morrisons hittade vi Ben and Jerry's för halva priset. Vi köpte 7 stycken. Vi har två kvar.

- Vi köpte oss en fotbollsmatch via Internet, Giffarna - Brommapojkarna, och jag upptäckte i pausen att jag faktiskt saknat svensk reklam. Patetiskt! Annat vi saknar från Sverige är: riktig chilisås, Johnnys senap och Försvarets.

- Vi såg en grymt bra film hemma, The Shawshank Redemption. Alla som inte har sett den bör se den!

- Vi gick vilse i Pollockshaws, stressandes till ett möte för att skaffa oss National Insurance Number, något man behöver för att kunna jobba. Vi snubblade som vanligt på vår destination och var tidiga. Resten gick snabbt och smidigt, förutom när kvinnan under intervjun frågade: "Are you single or married?" Olle satt bredvid mig, och jag var på väg att säga singel, men kom på mig och sa varken eller.

- Som söndagsutflykt drog vi oss till IKEA för femte gången sen vi kommit hit, och Olle fick en mycket efterlängtad läslampa till sovrummet, och vi fick en gullig liten bäddsoffa till köket. Vi har nu alltså fyra stycken sova-över-platser, om någon känner sig intresserad! Och, det viktigaste av allt, jag fick ett supergulligt litet växthus!


Mitt lilla växthus


Olle har kul med sin läslampa




JÄTTE-lådan Hugo som soffan kom i, vikt ca 40 kg, sjuuukt otymplig. Deliverysnubben kom upp för trapporna med den casually slängd på axeln. What?! 


Accidentally nyblonderad Sara i en gatubarnslåda med mycket potential: kanske fyller vi den med jord och skaffar oss ett inne-grönsaksland? Eller kanske erbjuder den ännu en sovplats för en mindre lyckligt lottad gäst?

- Vi tog oss även en promenad i trakterna "bakom" vår lägenhet i höstsolen, och hittade både svamp och björnbär.


Bilder från Cross Park utanför oss, där det alltid springer hundar, och en nedrans massa ekorrar





Höstens sista maskros


Vi har svamp i vår park. Bara giftig sådan dock.


Björnbär



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar