Första helgen i
September hade vi kalasväder här i Glasgow, och Olle och jag såg
mycket fram emot att njuta så klart! Vi hade lördagen mycket väl
planerad, då det i Glasgow gick av stapeln en liten matfestival i
hamnen. Vi började dock dagen med att ladda upp i solen på en
parkbänk i Victoria Park. Olle tyckte inte att vi var exalterade nog
för dagen verkade det som, så vi tog med oss en termos med kaffe
och satt och njöt medan hela halva Glasgow rände runt parken i
något typ av välgörenhetslopp som vi inte hört talas om. De vuxna
sneglade lite avundsjukt på oss då och då, och vi kände oss
plötsligt extra skyldiga för att vi inte var ute och motionerade.
Motion blev det dock
på väg till huvudeventet. Vi hade skrivit ut vägbeskrivningen och
traskade glatt dit och förväntade oss inga problem. Men innan vi
hittade stället! Upp och ner och upp och ner gick vi på samma gata
tills vi till slut kom dit. Vi skyller på vägbeskrivningen, hade
jag skrivit ner den hade den varit sig ganska olik kan jag säga.
Skitgrejer!
Så, när vi kom
fram var jag på ganska dåligt humör, hungrig, varm och bländad av
solen som jag var. Det smälte dock bort rätt fort då vi kom in på
området. Området var vid The Arches (utrymmen under en gammal
järnväg/vanliga järnvägen) som ligger längs floden mellan
Glasgows West End och stan, parallellt med Dumbarton Road. Det första
vi såg var en låda med fjuniga små kycklingar som pep som
galningar, och då kunde jag inte vara grinig längre. Alla bittra
känslor smälte sedan bort då vi gick vidare och fick syn på en
gigantisk fluffig Highland cow och en liten kalv. Naaaaaw! Det är så
man dör inombords! Jag tyckte lite synd om dem som skulle stå där
i värmen i en box dock, men de verkade vara vana (de var nämligen
show-kor).
Efter djuren kom
huvudattraktionen (djur i annan form): matstånden! 8 av Glasgows
mest populära restauranger hade varsina tält uppställda längs
vägen, där det lagades mat. Varje restaurang erbjöd 3-4 smårätter
(förrätt, varmrätt, dessert i olika former) som kunde bytas in för
poletter som vi förköpt. 8 poletter hade vi, och 8 maträtter åt
vi! Dock inte på en gång, först gick vi in i marknadshallen längst
in på området och funderade på vad vi sedan skulle handla, och så
kollade vi lite snabbt på en matlagningsdemonstration av en av
restaurang-kockarna också (de höll på och avlöste varandra hela
dagen). Efter marknadskollen var det dock äntligen dags för mat,
och de kommer i bilder här nedan allihopa. Jag tror vi åt en rätt
från alla restauranger till slut, men med en dryckes- och
marknadshandlingspaus emellan.
Rostad skogsduva med svamp, hasselnöt- och pärlvetesallad från Ubiquitous Chip. Från Crabshakk blev det sedan Singapore Crab med rice balls & pak choi (nedan). |
Favoriträtten kom härifrån, Cail Bruich. Hörökt oxkind med picklad spaghetti-rotselleri, shallot onion rings & vattenkrasse. |
Dagens viktigaste ägodel: matpoletterna. Just den här var den absolut sista, och för den köpte vi en potatis- och spenat-"dosa" med kokoschutney från Mother India. Så god! |
Efter att vi ätit
och handlat oss ordentligt mätta vandrade vi sedan hemåt i solen
och reflekterade över vilket fabulöst event det varit, vi hoppas
verkligen att de ställer upp nästa år igen, verkligen en superbra
idé som verkade hyfsat poppis bland alla Glasgow foodies. Vi
stannade vid Riverside Museum på vägen hem också och bara låg och
njöt i det direkta solskenet på en gräskulle och samlade D-vitamin
som så många andra. Härligt!
Väl hemma segades
det en del, och det enda vi riktigt åstadkom var väl en snabb lätt
middag (vi hade ju ätit en del redan, minst sagt) i form av gula
rödbetor, hjortsalami och ost från marknaden. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar