lördag 12 november 2016

Mrs Sara Elg, Research Technician, University of Glasgow Centre for Virus Research

Jag har dansat runt det lite i andra inlägg, men efter att ha avslutat min första jobbvecka kan jag väl inte göra det längre... Jag har fått jobb! Numera titulerar jag mig forskningstekniker i Professor Steven Sinkins forskningsgrupp på UoG's veterinär-campus i Garscube (strax utanför West End). Jag började i måndags med en förmiddag av inductions - health & safety, kontrakt och formulär att fyllas i etc, men efter det har jag jobbat en del.


Första jobbdagen och det var svinkallt ute...


Lowra's flätor höll superfint till i tisdags, och är den ultimata labbfrissan! Inget hår i vägen.


Det första man ser när man kommer över krönet från tåget är kullarna i bakgrunden över taket på våra stall. 

 

Jag jobbar i CVR - Centre for Virus Research, en guldig byggnad med superfin utsikt från lunchrummen på 5:e våningen.




Vad väntade hemma vid dörren om inte en stooooor bukett födelsedagsblommor från bästa päronen när jag kom hem efter min första dag på jobbet. Guld värt!


Svärmors paket kom också på posten.



Herr Nilsson bjöd på pizza måndagkvällen till ära, framför första avsnittet av fantastiska Planet Earth II med ursköna David Attenborough. 



Efter pizzan blev det kallt, så Olle värmde sig först vid Mami's kamin och sedan med en hoodie över sina studier. Han är så duktig varje kväll!

Det började dock inte så bra egentligen, det snöade nämligen över helgen och när jag vaknade och skulle iväg första morgonen så gick inga av mina tåg! Vilken tur att Olle gick först och kunde underrätta mig så att jag hann ta en taxi... Alla andra dagar har tågen gått bra, och jag åker gratis! Jag är bara på tåget i någon minut, från Hyndland och nästa station Anniesland. Därifrån blir det sedan prommis i ca 15-20 minuter till kontoret, så på det hela tar det mig max en halvtimme från dörr till dörr. Skönt! 


Måndag morgon vid kanalen jag korsar på väg från tåget till jobbet. 



Det var mysigare på tisdagen, då låg bara lite snö kvar på kullarna!



Onsdag morgon var soligast hittills, och ingen snö i syne!



Mina kollegor är supertrevliga och de har precis startat här också sedan forskningsgruppen flyttat upp i September, från Lancaster. Min närmsta kontakt är med Tom, en post-doc som är otroligt trevlig, pedagogisk och snäll. Han håller på att lära upp mig så vi har varit sida vid sida non-stop hela veckan, så vi har lärt känna varandra rätt intensivt. Han och hans fru bor ganska nära oss också, med sin nya lilla 4-månadersbebis. Min skrivbordsgranne Steph har också bebis, men snäppet äldre. Hon är precis tillbaka från sin mammaledighet och ska jobba deltid (inga fredagar). Hon är väldigt pratglad och trevlig, och det känns bra att någon annan är lika ny som mig (även om hon har lite mer erfarenhet). Sist ut är Christie, en doktorand som sitter till höger om mig, och så klart vår chef Steven Sinkins (men honom ser man inte mycket utav). 

Så här flirtar man med sina nya kollegor! Tur att Niall tog
 med sig en burk med brownies som blev över till födelsedagsfikat...

Jag har träffat en hel hög med andra människor också, CVR är verkligen som en stor härlig familj där alla är trevliga, glada att se en och alltid redo att hjälpas åt eller umgås. Tyvärr har jag mött så många att de flesta namn börjat flyta ihop...

Förutom att kollegorna är av toppkvalitet är labben och lokalerna också väldigt coola. CVR är nybyggt de senaste åren, och allt är verkligen tipptopp: vi har PCR-rum, insektslabb (där jag jobbar som skötar- och forskningslärling), en bioinformatik-avdelning som sköter analys av knepiga saker så att jag slipper, förvaringsrum med flytande kväve och superkylda frysar, ett gigantiskt elektronmikroskop (!), rum för next generation sequencing, vanliga skåp, vävnads- och cellkulturslabb på varje våning och högst upp: ett Containment Level 3-labb där man måste ha Tyvek-dräkt (ser ut som en astronautdräkt ungefär) och kan jobba med trevliga saker som är otroligt infektionsbenägna. Jag kommer förmodligen bland annat att jobba där med infekterade myggor. Jag är så taggad för att bli tränad!

Mina första dagar har jag sluppit rymddräkt dock, det har bara varit labbrock på nere i insektslabbet där jag lärt mig hur man tar hand om alla de tre olika myggsorterna som vi har: Aedes albopictus, Aedes aegypti & Culex. Det är ju meningen att jag ska ta över helt själv så snart jag kan, så nästa vecka ska jag börja odla och ta hand om mina egna testgrupper med Tom som supervisor. Det verkar inte jättesvårt, de gillar mest att bli lämnade ifred. Vi har alla olika sorter i burar i ett rum som är 27°C varmt och har väldigt hög luftfuktighet (70%). Där är de glada och nöjda, och ibland får de vatten, socker och lite blod genom en uppvärmd maskin med syntetiskt skinn som topping. Mmmmm! Larverna mumsar jäst eller fiskmat. 


Jag slipper fiskmat till lunch, jag käkar antingen medtagen sallad eller soppa med macka: tomat och ärtsoppa har det blivit den här veckan, med kyckling, ägg/majo & ostmacka. Olle är avis, han har bara fått matlådor...


Att bero på Olle så var han ledig i torsdags och hängde i telefonen med på lunchprommis i solen (medan han bakade bröd hemma). Han kom och mötte mig efter jobbet också, men då var det lite väl mörkt för att se alla fina höstfärger i universitetsparken...













Ledighetsbröden som bakades blev vääääldigt gott!

I tisdags började vi (Steph och jag) att lära oss hur man dissekerar myggor. Tom håller på med ett projekt där han behöver 1250 myggmagar för proteom-analys, så vi satte igång. Jag har aldrig gjort det förut, men det gick rätt snabbt att lära sig. Först krävdes det mycket koncentration, men efter några omgångar satt vi och snattrade ledigt med varandra medan vi jobbade. Hur dissekerar man då mygg? Jo, man suger upp så många man vill ha från buren, fryser dem för att söva dem och sedan plockar man helt enkelt upp en man vill ha, håller den med en pipett bakom huvudet och drar med en annan i rumpan och så får man fram allt man vill ha. Lätt som en plätt - i alla fall om man har ett dissektionsmikroskop och bra hand-ögon koordination. Min första dag lyckades jag med 38 stycken, men jag dubblade det under onsdagen (på kortare tid). Då hann jag med 70 st! I torsdags blev det bara 50, men vi hade annat på agendan...

Vad har jag gjort förutom att ha ihjäl mygg för vetenskap då? Jo, jag har suttit en del test för brand- och labbsäkerhet, jag har hjälpt Tom att organisera om labbet, jag har tagit inventory i både labbet och insektslabbet och till Olles glädje pillat ihop ett Excel-dokument med orderformulär etc, eftersom jag ska sköta alla beställningar etc för hela gruppen. I onsdags och torsdags blev det även lite socialisering (utöver luncherna som intagits med hela gänget och folk från andra labb i lunchrestaurangen Ladan, vägg i vägg med stallen som tillhör universitetets djursjukhus) då vi först hade lunchseminarier i onsdags och fick lära oss om andra gruppers doktorand-projekt inom ämnen som hepatit C & kattleukemi och sedan under vårt fika i torsdags. Nästa vecka är det jag som bakar, vad ska jag hitta på tro? 


Det är superroligt att läsa hälso- och säkerhets-assessments...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar